Húsvéti sonka tippek

A Húsvét szinte minden magyar háztartásban egybeforrt a húsvéti sonka tradíciójával. A legtöbb háztartásban az ünnepi asztal jelképe, olyannyira, hogy sok helyen már elképzelhetetlen nélküle a húsvét. Egy rossz sonka kiválasztása könnyedén beárnyékolhatja a ragyogó ünnep szépségét, éppen ezért a jó minőségű húsvéti sonka kiválasztása gondos körültekintést igényel. A következőkben segítséget nyújtunk a megfelelő húsvéti sonka kiválasztásához, amivel biztos lehet benne, hogy az ünnepi asztalra a legmegfelelőbb finomság kerül majd.

 

Hol vásároljunk húsvéti sonkát?

Húsvéti sonkánkat minden esetben onnan szerezzük be, ahonnan egyébként is szoktunk húst, húskészítményeket vásárolni, olyan helyről, ami már bevált előtte, és megbízunk benne. Legyen szó akár hentes üzletről, akár szupermarketről.

Tanács: Ne vásároljunk olyan sonkát, amiről nem tudjuk, honnan származik, pusztán azért, mert olcsóbb áron kínálják!

 

Milyen a jó húsvéti sonka?

Mindig vizsgáljuk meg alaposan a sonkákat, mielőtt vásárlásra adjuk fejünket! A jó minőségű füstölt sonka jellemzője, hogy pácérett. Ez azt jelenti, hogyha megvágjuk, akkor belseje bordó, sötétrózsaszín színű, külső része a füstöléstől függően barnás, íze kellemesen sós. Jellegzetesen füstölt színű, ízű és illatú. Egy jó minőségű sonkával szemben alapvető elvárás, hogy a sonka ne legyen „véraláfutásos”, ahol bőr van rajta, ott pedig legyen megfelelően szőrtelenítve. Tapintásra ne legyen puha, ne engedjen levet nyomás nélkül, de figyeljünk arra is, hogy a túl kemény, beszáradt sonka sem jó választás! A jó minőségű sonka esetében zsír-, folyadék-, só- vagy zselékiválást sem szabad, hogy lássunk a csomagolásban!

Érdemes észben tartani, hogy a magas minőségű termékek előállítása hagyományos sózással történő pácolással, míg az olcsóbb tömegtermékek gyorspácolással, változó páclébevitellel készülnek. A felvágatlan sonkáról kívülről nem állapítható meg, hogy az hagyományosan érlelt, vagy gyorspácolt, főtt termék-e. Felvágás után már látható, hogy a hagyományos nyers sonka jellemzően sötétvörös, a gyorspácolt termék viszont sokkal világosabb. Ha a sonkát könnyen össze lehet nyomni, valószínűleg túl sok páclével készült.

Tanács: Vásárlás előtt alaposan nézzük meg, és ha van rá lehetőségünk tapintsuk is meg a sonkákat! Ha csak tehetjük, vásároljunk darabolt, metszéslappal rendelkező terméket, hogy ne érjen csalódás a felvágás után!

 

Mit tudhatunk meg a címkéről?

A címke feltűnteti a sonka alapanyagát, vagyis azt, hogy a termék milyen állatból készült. Utal a feldolgozott testtájra (comb, lapocka), valamint megmutatja a sonka hústartalmát. Utóbbira nagyon figyeljünk oda, mert hústartalom szempontjából hazánkban nagy eltérések lehetnek a különböző sonkák között! Találkozhatunk „gazdag”, 85% feletti sertéshús tartalmú sonkával, de van olyan is, amelynek a hústartalma még az 50%-ot sem éri el.

Ha a termékcímkén azt látjuk, hogy a 100g késztermék előállításához annál több húst használnak fel, (pl. „100 g késztermék előállításához 119 g sertéshúst használtak fel”), abból arra következtethetünk, hogy a termék szárítással-érleléssel készült és kiemelkedően magas minőségű.

A címkének ezen kívül tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.

A termékösszetevők mennyisége szintén beszédes lehet. Célszerű kerülni az olyan termékeket, melynek összetevői között sok, a füstölt sonka gyártásához egyébiránt szükségtelen, adalékanyag szerepel.

Húsvét előtt, akár 3-4 héttel is már kedvezményes árakon vásárolhatunk sonkát, azonban figyeljünk a termékek lejárati dátumára! Kellemetlen tud lenni, ha pont az ünnepekre jár le a termék szavatossága!

A termékösszetevőkön és a lejárati dátumon kívül a címkén szerepelnie kell a gyártónak vagy a forgalmazónak, valamint az EU által kiadott regisztrációs számnak, melyek megerősíthetnek abban, hogy valóban a megfelelő sonkát kívánjuk-e megvenni! Ezeket az adatok ugyancsak érdemes ellenőrizni!

Tanács:

Pénztárcánkhoz mérten válasszuk a legmagasabb hústartalmú termékeket! Hiányos jelölésű, vagy jelölés, illetve címke nélküli termékeket inkább ne vásároljunk meg! Figyelmesen olvassuk el a termék címkéjét, nézzünk utána, hogy milyen húsból és milyen eljárással készült a termék! Válasszunk pácolt, hagyományos füstölésű terméket, ha minőségi sonkát szeretnénk.

 

 

 

Ha tradicionális, minőségi húsvéti sonkát szeretnék venni, melyik lehet a jó választás?

Mi a PICK Szeged Zrt.-nél a prémium minőségű, száraz sózással készülő, keményfa (bükkfa) aprítékkal hagyományosan füstölt és érlelt Békebeli termékeket ajánljuk. Egyéni ízlés szerint választhat csülköt, tarját, lapockát, frikandó, dió vagy kötözött sonkát. A PICK Békebeli füstölt termékek a magyar fogyasztási szokásoknak megfelelően főzve, de akár nyersen is fogyaszthatóak. Keresse bizalommal termékeinket 2016-ben is!

 

 

 

 

 

Mi legyen a megmaradt sonkával?

Bár a húsvéti sonkákból ritkán marad az ünnepek végére, ha mégis úgy adódna, akkor is számtalan lehetőség kínálkozik a felhasználásra. Pár ötlet:

  • natúr krémsajttal és apróra vágott vagy darált sonkával készíthetünk sonkakrémet
  • megsüthetjük tükörtojással, de egy jó omletthez is kitűnő választás
  • jól passzol egy sonkás-sajtos-tejfölös spagettihez
  • az apróra vagdalt sonkát leveles tésztába töltjük, megkenjük tojással, megszúrjuk sajttal és pirosra sütjük
  • egy könnyed vacsorához kockázzunk fel sonkát, almát, sajtot, keverjük jól össze, és tegyük őket salátalevelekre
  • ha nincs időnk megcsinálni a fentiek egyikét sem, akkor csak egyszerűen tegyük be a fagyasztóba a megmaradt sonkát, ami később jó lesz bablevesbe vagy lencsefőzelékhez