A Téliszalámi titkai

A PICK Téliszalámi csodálatos íze, amely annyi generációt ejtett már rabul, ma is utánozhatatlan.

Másfél évszázada őrizzük a titkot, ami ott rejtőzik minden egyes szelet Téliszalámiban.

Mi is ez a titok valójában?

Sokan vigyázunk ma is nagymamáink féltve őrzött receptjeire, hiszen felejthetetlen ízekkel tették teljessé a nagy szeretettel és gondoskodással készített ételeket. A PICK Téliszalámi titka sem rejlik másban, mint a természetes alapanyagokban, a szakértő kezek munkájában és az illatos fűszerek harmóniájában, melyek különleges élményt nyújtanak minden falat PICK Téliszalámi kóstolásakor.

Az egyedi recept alapján 100 napig készülő Téliszalámit sokmillió emberrel osztjuk meg nap mint nap, amely mindig hagyományos és tökéletes minőségben kerül családja asztalára.

 

Miről ismerhető fel az utánozhatatlan PICK Téliszalámi?

  • A terméken körülfutó spirális, nemzetiszínű szalagról
  • A PICK emblémás, fehérszínű plombáról
  • A celofáncsomagolás végein levő öntapadó piros zárószalagról
  • A szalámirúd végén levő aranyszínű záróklipszről
  • A jellegzetes hófehér nemespenészről, amely a speciális, három hónapos érlelés során alakul ki
  • A kezdetek óta változatlan, egyedi ízről

     

Hogyan készül a PICK Téliszalámi?

A PICK Téliszalámi a szalámigyár megalapítása óta a Pick Márk által feltalált és azóta is titokban őrzött egyedi recept alapján készül, melynek gondos folyamatát a titok egyedüli ismerője, a szalámimester felügyeli.

Téliszalámi csak az előírásoknak megfelelően tenyésztett, nagysúlyú sertésekből készül, azok húsa a legszebb, legízletesebb.  A húst darálás helyett vágják, hogy a szövetek ne sérüljenek meg. A fűszerszobában zamatos fűszerek kavalkádjából mérik ki a Téliszalámihoz szükséges mennyiséget, hogy miből mennyit, az hétpecsétes titok. Óriás keverőkben forog az immár összeaprított és fűszeres, pirosas szalámipaszta, amely a bélbetöltés után a füstölőbe kerül, a füst ugyanis tartósítja és ízesíti a húst.

A két hétig tartó füstölés kizárólag gondosan válogatott, két évig szárított bükkfa hasábokból gyújtott izzó-parázsló tűzön történik, ahonnan a füstöléstől élénkvörös színű szalámirudak az érlelőkamrákba kerülnek. Felületükön speciális légáramlat, páratartalom és hőmérséklet mellett közel 100 napig tartó érleléssel alakul ki a hófehér nemespenész, ami évtizedek alatt a PICK Téliszalámi védjegyévé vált. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a nemespenész miatt „téli” a Téliszalámi. De valójában nem a „havas” felülete, hanem a gyártási módja miatt kapta az elnevezést. Régebben ugyanis, amíg nem voltak klimatizált érlelőtornyok, csak télen voltak adottak a feltételek a Téliszalámi készítésére. Az azóta megépült 64 méteres érlelőtorony 32 kamrájában egyszerre közel egymillió rúd szalámi érlelődik, amelyek felületét 3 hónap alatt fedi be a jellegzetes nemespenész. A száznapos szalámi ezután nyeri el a vásárlók által is összetéveszthetetlen, jól ismert megjelenését: sorszám, plomba, nemzetiszín-szalagos celofáncsomagolás.

Az egyedülálló ízvilág megteremtéséhez a szaktudás mellett elengedhetetlen a közeli Tisza folyó állandó hűvös levegője és Szeged város kedvező mikroklímája, amelyek jótékonyan segítik az érlelés kényes folyamatát.

Ami az egyedi recepten, hagyományos gyártáson és az első osztályú minőségen kívül még különlegessé teszi a PICK Téliszalámit, hogy a felhasznált alapanyagok egytől-egyig természetesek, mindenféle művi adalék nélkül.

A PICK Téliszalámi különlegessége tehát a részletekben keresendő. Amikor Pick Márk 1869-ben megalapította vállalkozását, valószínűleg maga sem gondolta, hogy 150 év elmúltával is az általa megalkotott recept alapján fogják gyártani a ma már világhírű, egyedi ízélményt nyújtó PICK téliszalámit.

 

Nézze meg itt, hogyan készül a PICK téliszalámi!


 

Lorem ipsum