Gyik

A pick termékek

A PICK SZEGED Zrt. vezetősége és munkatársai nap, mint nap arra törekednek, hogy szakértelmük és elkötelezettségük által, a hagyományok tiszteletben tartásával megőrizzük a PICK márkanév nemzeti értékét, hungarikum jellegét hazánkban és külföldön egyaránt.
A Bonafarm az ország legnagyobb mezőgazdasági-élelmiszeripari cégcsoportjaként elkötelezett a vevői-fogyasztói igények legmagasabb szintű kielégítése mellett.
A termőföldtől az asztalig biztosítjuk az élelmiszerek előállításához szükséges korszerű technológiákat és innovációt, hogy előállított termékeink, élelmiszereink mindig biztonságos és kiváló minőségben kerüljenek fogyasztóinkhoz.
Tevékenységeinket a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően végezzük, amelyet alapvető követelménynek tekintünk.
Hitvallásunkban a hagyományok tiszteletét, a társadalmi felelősség vállalást, valamint a környezet állapotának megőrzését egyaránt fontosnak tartjuk.
A cégcsoport értékrendjében az etikus vállalati és személyes magatartás elvárás.
Minden munkatársunktól elvárjuk, hogy ezzel azonosuljon és személyesen is felelősséget vállaljon az általa elvégzett munka minőségéért.
Tevékenységünkkel megteremtjük a fenntartható fejlődés feltételeit, felelősséggel tartozunk környezetünkért, minden általunk használt értékért, erőforrásért és ezek továbbadásáért.
Közös céljaink eléréséhez minden munkatársat bevonunk folyamatainkba, ehhez rendszeres, tervszerű képzésekkel biztosítjuk számukra a naprakész tudást.
A minőségpolitikában leírtak megvalósítása érdekében minőségirányítási és élelmiszer-biztonsági rendszereket alakítunk ki és tartunk fenn.
Minőségpolitikánk a cégcsoport minden tagjára és telephelyére érvényes. A Bonafarm Minőségpolitika itt megtekinthető

Téliszalámi a nevét arról kapta, hogy sokáig kizárólag télen készült.

A szalámigyártás eleinte folyók mentén folyt, mivel régen a hűtést csak a vízzel tudták megoldani. Egyszerű ellenáramú hűtőket használtak. Az ezt megelőző időkben ugyanis, szivattyú híján, még jéggel hűtötték a levegőt. Szegeden a tavakról és a Tiszából szedték össze a jeget. Jég pedig csak télen volt, innen ered a név is, ezért téliszalámi. Az emberek nagy része télen a szalámiüzemben, míg nyáron a téglagyárban vagy a földeken dolgozott.

A hűtés mellett fontos volt, hogy a Tisza levegője nyáron is biztosította azt a páratartalmat, ami tavasszal és ősszel megvan a levegőben, így már nem csak télen lehetett szalámit gyártani.

A PICK Téliszalámi különlegességének a titka nem csak az egyenletesen kiváló alapanyagokban és a magas minőségű előállítási folyamatokban rejlik. Olyan környezeti tényezők is elengedhetetlenek hozzá, amelyek csak Szegeden a napfény városában találhatóak meg. A Tisza közelsége miatt fennálló állandóan magas páratartalom alapvető szerepet játszik az eredeti PICK Téliszalámi érlelési folyamatában. A hagyományosan, még Pick Márk által 1869-ben kifejlesztett füstölési és érlelési eljárást a cég a mai napig változatlan formában folytatja. Ezért lehet, hogy aki egyszer megkóstolja, garantáltan szerelmese lesz a Pick Téliszalámi egyedi ízvilágának.
Jogosan mondhatjuk, hogy az igazi Pick Szalámi íze utánozhatatlan és különlegessége az apró részletekben rejlik.

Az alábbi videót megtekintve megismerheti, az eredeti PICK téliszalámi elkészítésének folyamatát:

http://www.youtube.com/watch?v=93a8C0p7iD0

A szalámiban nincsenek olyan veszélyes anyagok, amik a kismamákra károsan hatnának normál mennyiség elfogyasztásakor. Azonban javasoljuk a háziorvos véleményének kikérését.

Hűvös kamrában, lehetőleg függesztve. A közvetlen napsütéstől védjük a terméket.

A technológia során a termék vizet veszít. Ha ezt tömegre vetítjük jön ki, hogy 156 g hús felhasználásából 100 g szalámi lesz.

A szalámigyártás gondos folyamatát a szalámimester felügyeli. Ő minden apró részlet ismerője, az egész munkafolyamat kulcsembere. Ő az, aki ismeri a szalámigyártás titkait a pasztagyártástól kezdve a fűszerezésen keresztül egészen az érlelés folyamatának végéig. A szalámimester folyamatos ellenőrzés mellett választja ki azt is, hogy mely áru alkalmas már a szállításra közel 100 nap után, amikor eléri a szalámi a rá jellemző aromát, megjelenést és víztartalmat.

A penész az érlelési, ízkialakítási folyamatokban vesz részt. A termék célzatosan úgy készül, hogy fogyasztás előtt a belet el kell távolítani a penésszel együtt. Eddigre a penész elvégezte a „dolgát”, nem szükséges elfogyasztani, nem is javasoljuk.

Általános termék információk

A húsipari termékek gyártását elsősorban a Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó szabályai határozzák meg. Az előírás a kategóriákat érlelési eljárás szerint két alcsoportra osztja:

SZALÁMIK:

Szárításos érleléssel készült penészes vagy penészmentes szalámik

Érlelés-szabályozóval készült penészes vagy penészmentes szárított szalámik

KOLBÁSZOK:

Szárításos érleléssel készült kolbászok

Érlelés-szabályozóval készült kolbászok

A fentieken kívül a kategória besorolások között az élelmiszerkönyv leginkább kémiai paraméterekben (pl.: víz-fehérje hányados, húsfehérje-tartalom) tesz különbséget, azonban a valóságban ez sokkal összetettebb. A szalámik esetén a felhasznált alapanyagok minőségében is jelentős eltérés van, illetve lehet, ez természetesen gyártóktól függő.

Társaságuknál a szalámik gyártásának alapanyagát leginkább a nagysúlyú (150 kg-ot meghaladó) vagy idősebb un. TF (tenyésztésbe fogott) sertések adják, melyek húsa sötétebb színű és alacsonyabb víztartalmú, mint a fiatalabb társaiké. Ez már így önmagában is egy igen jelentős különbség a kolbászokkal szemben, amit még tovább fokoz, hogy általában a szalámi termékek nagyobb átmérőjű bélben készülnek, ezért azok érlelése lényegesen hosszabb ideig tart, így előállításuk idő és munkaigényesebb is.

Sonka termékcsoportba tartozó termékeket az élelmiszer könyv az alkalmazott eljárások szerint három alcsoportra osztja.

Nyers sonkák

A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka, vagy vad hasonló testtájaiból pácolással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel és/vagy szárítással végzik.

Hőkezelt sonkák

A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka; vagy bőr nélküli marhacomb vagy lapocka; vagy vad hasonló testtájaiból; vagy baromfi mellből vagy combból előállított sült, vagy főtt, vagy füstölt, főtt húskészítmények.

Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

Különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább 15 mm-es-egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%.

Míg a felvágottak definíciója a következő:

Különböző, de legalább 40 mm átmérőjű, természetes, vagy mesterséges bélbe töltött homogén húspépbe ágyazott hús és/vagy szalonna mozaikokat tartalmazó, jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült, főzéssel, füstöléssel tartósított, esetlegesen szárítással utóérlelt, jól szeletelhető húskészítmények.

A Gépsonka korábban az Élelmiszer könyvben meghatározott termék volt, mely egy mandolin vagy hasáb alakú formában főzéssel hőkezelt, bőrrel fedett, vagy bőr és szalonna nélküli pácolt sertéscombból vagy -lapockából készülő terméket jelentett. Ez a megnevezés ma már nincs törvényi használatban.

Pick Szeged Zrt.

Pick Márk 1869-ben alapította meg vállalkozását Szegeden. Kezdetben családi vállalkozásként működött. 1883-ban Olaszországból hozott munkásokkal bővítette a gyártási kapacitást, aminek köszönhetően 1885-ben elindította a nagyüzemi szalámi gyártást.

Amennyiben további információkra kíváncsi a vállalattal kapcsolatban, kattintson az alábbi linkre:

http://www.bonafarmcsoport.hu/bonafarm-csoport/pick-szeged-zrt/

A PICK márka 1869-ig visszanyúló történetét részletesen megismerheti a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban!

Megtalálható: Szeged, Felső Tisza-part 10.
Nyitva tartás: Keddtől szombatig 15-től 18 óráig.
Telefon: (20) 980 8000
e-mail: info@pickmuzeum.hu
web: www.pickmuzeum.hu

Bonafarm

Magyarország piacvezető élelmiszeripari vállalatcsoportjaként kiváló minőségű hagyományos és korszerű termékeket juttatunk vásárlóink asztalára. Termékeinket elsősorban saját termesztésből és tenyésztésből származó, természetes alapanyagokból készítjük, és folyamatosan, a legkorszerűbb módszerekkel ellenőrizzük minden egyes fázisban. Csak így garantálhatjuk az állandó minőséget minden területen, és csak így lehet minden család biztos abban, hogy ha Bonafarm terméket tesz az asztalára, azzal kifogástalan minőségű, ízletes és egészséges ételt kap. A Bonafarm működése során kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a fenntartható fejlődés feltételeit megteremtse, és sikerre vigye a hazai ízeket határainkon túl is. Célunk, hogy hagyományos értékeink továbbfejlesztésével Közép-, és Kelet- Európa legelismertebb mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoportjává váljunk.

Ha Bonafarm védjeggyel ellátott terméket lát, biztos lehet annak kiváló minőségében.

Mi a Bonafarmnál jó gazdaként végigkísérjük a földektől az Ön asztaláig vezető hosszú utat. Ott vagyunk a növénytermesztésnél, takarmánykeverésnél, állattenyésztésnél és a feldolgozásnál. Folyamatosan figyelemmel kísérünk minden lépést, törődésünk és szaktudásunk legjavát nyújtva. Így garantáljuk, hogy már az alapanyagok kiválasztásától kezdve gondossággal készített, ízletes termék kerüljön családja asztalára.

Tájékozódás

http://pick.hu/taplalekallergia

További információ: vevoszolgalat@pick.hu

Nem kell mást tennie, mint regisztrálni a Bonafarm Csoport weboldalán található karrier menüpontban. http://www.bonafarmcsoport.hu/karrier/

Bejelentkezve megtekintheti aktuális állásajánlatainkat, gyakornoki lehetőségeinket, frissítheti adatait és önéletrajzát, megpályázhatja nyitott pozícióinkat. Beállíthat állásfigyelőket, melyek segítségével mindig értesülhet új álláshirdetéseinkről.

Igen! Csatlakozzon Ön is a PICK Ízközösséghez és szerezzen tudomást elsőként nyereményjátékainkról és eseményeinkről!
https://www.facebook.com/pickminoseg?fref=ts