Receptek

*

Téliszalámis töltött buci

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 4 főre
  • 15-20 dkg szeletelt PICK Téliszalámi
  • 10-15 dkg fetasajt
  • 50 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 2 kanál olívaolaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 mokkáskanál só
  • pici cukor
  • 1 tojás
  • szezámmag

Téliszalámis töltött buci

Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés:

Kevés tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót és az olívaolajat. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Lefedjük, és hagyjuk duplájára kelni.

A tésztát vastagon lisztezett lapra borítjuk, bőven lisztezve átgyúrjuk, amíg nem ragad a kezünkhöz.

Kinyújtjuk és kb. 15x20 centiméteres téglalapokat vágunk belőle.

A téglalap rövidebb oldalára, a szélétől kb. 3 centiméterre rakjuk le a téliszalámi korongokat úgy, hogy félig átfedjék egymást. Mindkét szélén hagyjunk kb. 2-2 centimétert szabadon. A téliszalámit fedjük le tetszésünk szerint vékonyan szeletelt vagy daraborsra tört feta sajttal.

Hajtsuk be teljes hosszában a két szélét, majd hajtsuk rá először a rövidebb, majd a hosszabb tésztafület is. Ne tekerjük, hogy szép lapos táskát kapjunk.  Ha túllóg a tészta, tetszés szerint vágjuk le, vagy hajtsuk alá.

A buci tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg szezámmaggal. Fél órát hagyjuk kelni.
200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fondü téliszalámis bruschettával

Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók: 4 főre

A bruschettához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 1dkg élesztő
  • 2 kanál olívaolaj
  • 1,5 mokkáskanál só

fondühöz:

  • 25 dkg ementáli sajt
  • 25 dkg gouda sajt
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • csipet szerecsendió
  • csipet fehér bors

 

  • 10-15 dkg szeletelt PICK Téliszalámi
  • 3 cl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Fondü téliszalámis bruschettával

Elkészítési idő: 180 perc
Elkészítés:

Készítsük el a Bruschettához a kenyérrudakat. A langyos tejben futtassuk meg az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót és az olajat, keverjük át, majd adjuk hozzá az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle galuskánál kicsit sűrűbb tésztát. Fedjük le, és kelesszük a duplájára.

A tésztát borítsuk lisztezett deszkára, és kevés liszt folyamatos szórásával addig gyúrjuk, amíg elválik a deszkától. Felezzük el, és sodorjunk belőle két kb. két centi vastagságú rudat. Tegyük sütőpapírral borított tepsibe, kelesszük 30 percig. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára.

A kenyérrudakat vágjuk egy centis karikákra. Tegyük ezeket egy tepsiben egymás mellé és 200 fokos sütőben süssük ropogósra. A karikákat húzzuk meg a fokhagymával, spricceljük le vagy kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Tegyünk rá egy szelet téliszalámit, majd vágjuk falatnyi méretűre. Ezeket a falatkákat kínáljuk a fondü mellé.

Öntsük a bort a fondüedénybe, és lassan kezdjük el melegíteni. Tegyük bele a zúzott fokhagymát, a szerecsendiót és a borsot. Forraljuk fel, majd tegyük bele a felkockázott sajtokat. Folyamatosan kevergessük, amíg a sajt teljesen fel nem olvad. Tegyük az asztal közepére a fondüállványra, és ebbe mártogassuk a téliszalámi bruschettát.

 

 

Téliszalámis rakott zöldségek

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 4 főre
  • 15 dkg PICK Téliszalámi
  • 3 db paradicsom
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 nagy cukkini
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kis doboz (400gr) hámozott paradicsom konzerv
  • 1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 5-6 levél bazsalikom
  • kis csokor petrezselyem
  • bors
  • olivaolaj

Téliszalámis rakott zöldségek

Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés:

Érdemes egy kicsit válogatni az alapanyagokat. Próbáljunk meg körülbelül egyforma átmérőjű paradicsomot, hagymát, cukkinit és padlizsánt választani. Úgy mutat igazán szépen a tálon, ha egyforma zöldségkorongokat látunk.

A konzerv paradicsomot öntsük egy tálba, adjuk hozzá a provence-i fűszerkeveréket és az összetört fokhagymát. Késes mixerrel krémesítsük.

A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk körülbelül egyforma, fél centiméter vastag karikákra. A téliszalámit is szeleteljük fel vastagon.

Fogjunk egy tűzálló tálat, bármilyen forma jó, de a legelegánsabb egy kör alakú tálban lesz. A paradicsomot öntsük bele, és egyenletesen osszuk el az alján. A zöldségeket és a téliszalámit nekünk tetsző sorrendben pakoljuk a tálba. Lehet vízszintesen is, de akkor lesz igazán szép, ha megdöntve tesszük egymásra a karikákat. Így felváltva rakosgatva töltsük meg a tálat.

A tetejét sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel és egy kevés olivaolajjal locsoljuk meg.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és 50-60 percig süssük.A bazsalikomot és a petrezselymet vágjuk apróra, és a sütés utolsó 10 percében hintsük meg vele a tetejét.

Ricottahabos téliszalámi tölcsér madársaláta ágyon

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 főre
  • 15 dkg PICK Téliszalámi 
  • 25 dkg ricotta
  • 1-2 evőkanál Mascarpone krém
  • friss petrezselyem
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • pici só
  • 20 dkg madársaláta
  • földimogyoró olaj
  • Sűrű balzsamecet

Ricottahabos téliszalámi tölcsér madársaláta ágyon

Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:

A ricottát késes mixerbe tesszük, ízesítjük őrölt fehérborssal, frissen reszelt szerecsendióval, pici sót adunk hozzá. Mivel a ricotta állaga változó, először csak egy evőkanál crémefraiche-t adjunk hozzá. A mixerrel keverjük homogénre, habosan krémesre, de ne legyen folyós. Ha szükséges, óvatosan adjunk még hozzá a mascarpone krémből. Pihentessük legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek.

A madársalátát mossuk meg alaposan. Rázzuk le, és papírtörlőre rakva hagyjuk kicsit leszáradni.

A téliszalámi szeleteket rakjuk egymás mellé, mindegyikre tegyük egy kiskanálnyit a ricottakrémből, annyit, hogy csővé tudjuk feltekerni. Ne töltsük túl feszesre, mert akkor szétnyílik. A feltekert szalámi karikát egy pici krémmel, vagy zselatincseppel fogathatjuk össze.

Terítsük egy tálra a madársalátát, locsoljuk meg a földimogyoró olajjal. Csíkozzuk meg a sűrű balzsamecettel. Fektessük rá egymás mellé a szalámi csövecskéket. A maradék krémet tegyük egy habzsákba, és a csövek végére nyomjunk kis habrózsákat.

Ha marad a krémből, habrózsákkal díszíthetjük a tál szélét, és köré mintákat rajzolhatunk a sűrű balzsamecettel.

 

Csőben sült zöldségek téliszalámis vörös cheddarmártással

Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 4 főre
  • 20-25 dkg PICK Téliszalámi
  • 20 dkg karfiol
  • 20dkg brokkoli
  • 15 dkg burgonya
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • kevés vaj
  • 1,25 dl tej
  • 2 db tojás
  • Snidling
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 20 dkg vörös cheddar sajt
  • 1-2 ek Piri-Piri szósz
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej

Csőben sült zöldségek téliszalámis vörös cheddarmártással

Elkészítési idő: 90 perc
Elkészítés:

Reszeljük le a sajtot. A téliszalámit vágjuk szép kockákra.  A paradicsomokat felezzük meg, a snidlinget vágjuk fél centis darabokra.

A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedjük, lobogó sós vízben 2-3 percig forrázzuk. Szedjük ki egy szűrőlapáttal, és hagyjuk lecsöpögni. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a karfiol főzővizében 10-12 percig előfőzzük. Egy szűrőlapáttal szedjük ki, és csöpögtessük le alaposan.

A tojásokat felverjük a tejjel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval. Beleforgatunk ízlés szerinti mennyiségű vágott snidlinget.

Fogjunk egy tűzálló tálat, kenjük ki vajjal, tegyük bele a zöldségeket, a kockázott szalámi ¾részét és óvatosan forgassuk össze. A tojásos keveréket locsoljuk rá.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és alul-felül sütéssel kb. 40-45 percig sütjük.

Közvetlenül tálalás előtt készítsük el a mártást. Alacsony hőfokon a tejet  egy serpenyőben melegítjük. Amikor langyos, tegyük bele a sajtot, locsoljuk meg a Piri-Piri szósszal, és folyamatos kevergetés közben olvasszuk fel. Amikor szép homogén, vegyük le.

Öntsük a zöldséges tálra a sajtmártást, szórjuk meg a maradék téliszalámi kockákkal.