Receptek
- 15-20 dkg szeletelt PICK Téliszalámi
- 10-15 dkg fetasajt
- 50 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 2 kanál olívaolaj
- 2,5 dkg élesztő
- 3 mokkáskanál só
- pici cukor
- 1 tojás
- szezámmag
Téliszalámis töltött buci
Elkészítési idő: 90 percElkészítés:
Kevés tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót és az olívaolajat. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Lefedjük, és hagyjuk duplájára kelni.
A tésztát vastagon lisztezett lapra borítjuk, bőven lisztezve átgyúrjuk, amíg nem ragad a kezünkhöz.
Kinyújtjuk és kb. 15x20 centiméteres téglalapokat vágunk belőle.
A téglalap rövidebb oldalára, a szélétől kb. 3 centiméterre rakjuk le a téliszalámi korongokat úgy, hogy félig átfedjék egymást. Mindkét szélén hagyjunk kb. 2-2 centimétert szabadon. A téliszalámit fedjük le tetszésünk szerint vékonyan szeletelt vagy daraborsra tört feta sajttal.
Hajtsuk be teljes hosszában a két szélét, majd hajtsuk rá először a rövidebb, majd a hosszabb tésztafület is. Ne tekerjük, hogy szép lapos táskát kapjunk. Ha túllóg a tészta, tetszés szerint vágjuk le, vagy hajtsuk alá.
A buci tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg szezámmaggal. Fél órát hagyjuk kelni.
200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
A bruschettához:
- 25 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 1dkg élesztő
- 2 kanál olívaolaj
- 1,5 mokkáskanál só
fondühöz:
- 25 dkg ementáli sajt
- 25 dkg gouda sajt
- 2 dl száraz fehérbor
- 2-3 gerezd fokhagyma
- csipet szerecsendió
- csipet fehér bors
- 10-15 dkg szeletelt PICK Téliszalámi
- 3 cl olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
Fondü téliszalámis bruschettával
Elkészítési idő: 180 percElkészítés:
Készítsük el a Bruschettához a kenyérrudakat. A langyos tejben futtassuk meg az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a sót és az olajat, keverjük át, majd adjuk hozzá az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle galuskánál kicsit sűrűbb tésztát. Fedjük le, és kelesszük a duplájára.
A tésztát borítsuk lisztezett deszkára, és kevés liszt folyamatos szórásával addig gyúrjuk, amíg elválik a deszkától. Felezzük el, és sodorjunk belőle két kb. két centi vastagságú rudat. Tegyük sütőpapírral borított tepsibe, kelesszük 30 percig. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára.
A kenyérrudakat vágjuk egy centis karikákra. Tegyük ezeket egy tepsiben egymás mellé és 200 fokos sütőben süssük ropogósra. A karikákat húzzuk meg a fokhagymával, spricceljük le vagy kenjük meg vékonyan olívaolajjal. Tegyünk rá egy szelet téliszalámit, majd vágjuk falatnyi méretűre. Ezeket a falatkákat kínáljuk a fondü mellé.
Öntsük a bort a fondüedénybe, és lassan kezdjük el melegíteni. Tegyük bele a zúzott fokhagymát, a szerecsendiót és a borsot. Forraljuk fel, majd tegyük bele a felkockázott sajtokat. Folyamatosan kevergessük, amíg a sajt teljesen fel nem olvad. Tegyük az asztal közepére a fondüállványra, és ebbe mártogassuk a téliszalámi bruschettát.
- 15 dkg PICK Téliszalámi
- 3 db paradicsom
- 1 nagy padlizsán
- 1 nagy cukkini
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 kis doboz (400gr) hámozott paradicsom konzerv
- 1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 5-6 levél bazsalikom
- kis csokor petrezselyem
- só
- bors
- olivaolaj
Téliszalámis rakott zöldségek
Elkészítési idő: 90 percElkészítés:
Érdemes egy kicsit válogatni az alapanyagokat. Próbáljunk meg körülbelül egyforma átmérőjű paradicsomot, hagymát, cukkinit és padlizsánt választani. Úgy mutat igazán szépen a tálon, ha egyforma zöldségkorongokat látunk.
A konzerv paradicsomot öntsük egy tálba, adjuk hozzá a provence-i fűszerkeveréket és az összetört fokhagymát. Késes mixerrel krémesítsük.
A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk körülbelül egyforma, fél centiméter vastag karikákra. A téliszalámit is szeleteljük fel vastagon.
Fogjunk egy tűzálló tálat, bármilyen forma jó, de a legelegánsabb egy kör alakú tálban lesz. A paradicsomot öntsük bele, és egyenletesen osszuk el az alján. A zöldségeket és a téliszalámit nekünk tetsző sorrendben pakoljuk a tálba. Lehet vízszintesen is, de akkor lesz igazán szép, ha megdöntve tesszük egymásra a karikákat. Így felváltva rakosgatva töltsük meg a tálat.
A tetejét sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel és egy kevés olivaolajjal locsoljuk meg.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és 50-60 percig süssük.A bazsalikomot és a petrezselymet vágjuk apróra, és a sütés utolsó 10 percében hintsük meg vele a tetejét.
- 15 dkg PICK Téliszalámi
- 25 dkg ricotta
- 1-2 evőkanál Mascarpone krém
- friss petrezselyem
- fehérbors
- szerecsendió
- pici só
- 20 dkg madársaláta
- földimogyoró olaj
- Sűrű balzsamecet
Ricottahabos téliszalámi tölcsér madársaláta ágyon
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A ricottát késes mixerbe tesszük, ízesítjük őrölt fehérborssal, frissen reszelt szerecsendióval, pici sót adunk hozzá. Mivel a ricotta állaga változó, először csak egy evőkanál crémefraiche-t adjunk hozzá. A mixerrel keverjük homogénre, habosan krémesre, de ne legyen folyós. Ha szükséges, óvatosan adjunk még hozzá a mascarpone krémből. Pihentessük legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek.
A madársalátát mossuk meg alaposan. Rázzuk le, és papírtörlőre rakva hagyjuk kicsit leszáradni.
A téliszalámi szeleteket rakjuk egymás mellé, mindegyikre tegyük egy kiskanálnyit a ricottakrémből, annyit, hogy csővé tudjuk feltekerni. Ne töltsük túl feszesre, mert akkor szétnyílik. A feltekert szalámi karikát egy pici krémmel, vagy zselatincseppel fogathatjuk össze.
Terítsük egy tálra a madársalátát, locsoljuk meg a földimogyoró olajjal. Csíkozzuk meg a sűrű balzsamecettel. Fektessük rá egymás mellé a szalámi csövecskéket. A maradék krémet tegyük egy habzsákba, és a csövek végére nyomjunk kis habrózsákat.
Ha marad a krémből, habrózsákkal díszíthetjük a tál szélét, és köré mintákat rajzolhatunk a sűrű balzsamecettel.
- 20-25 dkg PICK Téliszalámi
- 20 dkg karfiol
- 20dkg brokkoli
- 15 dkg burgonya
- 10 dkg koktélparadicsom
- kevés vaj
- 1,25 dl tej
- 2 db tojás
- Snidling
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 20 dkg vörös cheddar sajt
- 1-2 ek Piri-Piri szósz
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
Csőben sült zöldségek téliszalámis vörös cheddarmártással
Elkészítési idő: 90 percElkészítés:
Reszeljük le a sajtot. A téliszalámit vágjuk szép kockákra. A paradicsomokat felezzük meg, a snidlinget vágjuk fél centis darabokra.
A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedjük, lobogó sós vízben 2-3 percig forrázzuk. Szedjük ki egy szűrőlapáttal, és hagyjuk lecsöpögni. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a karfiol főzővizében 10-12 percig előfőzzük. Egy szűrőlapáttal szedjük ki, és csöpögtessük le alaposan.
A tojásokat felverjük a tejjel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval. Beleforgatunk ízlés szerinti mennyiségű vágott snidlinget.
Fogjunk egy tűzálló tálat, kenjük ki vajjal, tegyük bele a zöldségeket, a kockázott szalámi ¾részét és óvatosan forgassuk össze. A tojásos keveréket locsoljuk rá.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és alul-felül sütéssel kb. 40-45 percig sütjük.
Közvetlenül tálalás előtt készítsük el a mártást. Alacsony hőfokon a tejet egy serpenyőben melegítjük. Amikor langyos, tegyük bele a sajtot, locsoljuk meg a Piri-Piri szósszal, és folyamatos kevergetés közben olvasszuk fel. Amikor szép homogén, vegyük le.
Öntsük a zöldséges tálra a sajtmártást, szórjuk meg a maradék téliszalámi kockákkal.