Receptek
Pirított sertéskaraj fehérrépakrémmel, balzsamecetes sült céklával, gránátalmával és hajdinával
Elkészítési idő: 80 perc- 80 dkg PICK Friss sertéskaraj
- 80 dkg fehérrépa
- 4 közepes fej cékla
- 1 ek. cukor
- 40 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 db gránátalma
- 10 dkg pirított hajdina
- 1 dl balzsamecet
- só
Pirított sertéskaraj fehérrépakrémmel, balzsamecetes sült céklával, gránátalmával és hajdinával
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
A céklákat egyesével alufóliába csomagoljuk, és 160 fokon 50 perc alatt puhára sütjük.
Közben a fehérrépákat megpucoljuk, feldaraboljuk. 20 dkg vajat felolvasztunk, azon pirítjuk picit a fehérrépákat, sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük, és ha kell, pótoljuk a vizet. Miután a répák szétfőttek, hozzákeverjük a maradék vajat és a tejszínt, és összepürésítjük.
Ha elkészültek a céklák, kibontjuk őket, és ha tehetjük, gyorsan megpucoljuk, hogy ne ragadjon rájuk a héjuk. Utána 8 db cikkre vágjuk őket. Forró serpenyőben kevés zsiradékon elkezdjük pirítani, sózzuk, majd megszórjuk a cukorral, és felöntjük a balzsamecettel.
Tálalás előtt a sózott karajszeleteket oldalanként 3-3 perc alatt készre sütjük, majd 3 percig pihenni hagyjuk őket.
Tálalásnál a tányérra szedünk a fehérrépakrémből, belehelyezzük a céklagerezdeket, mellétesszük a karajszeleteket, majd végül az egész tányért megszórjuk a frissen pucolt gránátalmával és a pirított hajdinával.
Kukoricapehely-bundában sült oldalas, borsmajonézzel, vajban pirított újhagymás burgonyával
Elkészítési idő: 150 perc- 1,5 kg PICK Friss sertésoldalas
- 3 db tojás
- 2 ek. tejföl
- 1 ek. mustár
- 2,5 dl olaj + 1 l a sütéshez
- 2 tk. borskeverék
- fél citrom leve
- 20 dkg vaj
- 80 dkg burgonya
- 1 csomó újhagyma
- só
- liszt a panírhoz
- kukoricapehely a panírhoz
Kukoricapehely-bundában sült oldalas, borsmajonézzel, vajban pirított újhagymás burgonyával
Elkészítési idő: 150 percElkészítés:
Az oldalasokat sózzuk, kb. 2 dl vizet öntünk melléjük, majd 180 fokos sütőben alufóliával lefedve kb. 2 óra alatt szinte készre sütjük.
Közben elkészítjük a majonézt. 1 tojást kettéválasztunk, a sárgáját elkeverjük a mustárral, és habverővel folyton kevergetve hozzácsurgatjuk a 2,5 dl olajat. Ha jól csináltuk, kellemes majonézállagot kell kapnunk, amihez hozzákeverjük a borsot, a citromlevet, tejfölt, és sóval ízesítjük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük.
A burgonyákat alaposan megmossuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne főjenek szét. Ha megvan, leszűrjük, és míg a húsok elkészülnek, félretesszük.
Ha lejárt a 2 óra, kivesszük az oldalasokat, és hagyjuk őket kicsit hűlni. Ha nagyjából kihűltek, a szokott módon bepanírozzuk őket, csak a zsemlemorzsa helyett most kukoricapelyhet használunk. Bő olajban kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
A burgonyát forró serpenyőben a vajon elkezdjük pirítani, majd megszórjuk a felkarikázott újhagymával. Jól összeforgatjuk.
Tálalásnál a burgonyát a tálra halmozzuk, melléteszünk az oldalasból, és megcsurgatjuk a majonézzel.
Konfitált sertéstarja vele sült zöldségkrémmel, lyoni hagymával, vajhabos burgonyával
Elkészítési idő: 120 perc- 80 dkg PICK Friss sertéstarja
- 1 kg sertészsír
- 5 fej vöröshagyma
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb fej zeller
- 1 fej fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 6 szem egész bors
- 1 kg burgonya
- 3 dl tej
- 400 g vaj
- 40 dkg liszt
- olaj a sütéshez
- só
- bors
Konfitált sertéstarja vele sült zöldségkrémmel, lyoni hagymával, vajhabos burgonyával
Elkészítési idő: 120 percElkészítés:
Felforrósított edényben (amiben a burgonyán és a 3 fej vöröshagymán kívül elfér a zsír, a hús és az összes zöldség) a lesózott hússzeleteket maximum kettesével, zsíron aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. Kevés zsiradékon a megpucolt, feldarabolt zöldségeket is enyhén megpirítjuk. Hozzátesszük a babérlevelet és a borsot, majd a hússzeleteket is, és felengedjük a maradék zsírral. Lassú tűzön, hogy a húsunk tényleg csak főjön, és ne süljön a zsírban, kb. 80 percig főzzük. 60 perc elteltével az összes zöldséget kivesszük, ügyelve arra, hogy ne kerüljön bele a babérlevél és a szemes bors, majd leturmixoljuk. Ha szükséges, kevés víz hozzáadásával pürésítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, forrón áttörjük, majd habverő segítségével először a feldarabolt vajjal, és utána a tejjel simára keverjük. Ha hígabbra szeretnénk, tejet adunk még hozzá.
A hagymákat megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, nagy keverőtálban alaposan összeforgatjuk a liszttel, majd forró bő olajban, több szakaszban aranyszínűre sütjük.
A húst a zsírból kivéve 10 percig hagyjuk pihenni egy papírral bélelt tálcán.
Tálaláskor 3-4 evőkanálnyi pürét teszünk a tányérra, ráhalmozzuk a sült hagymát. Melléteszünk a zöldségkrémből, majd ráhelyezzük a húsokat.
Citromfüves húsgombóc narancsos paradicsommártással, pirított lime-os káposztával
Elkészítési idő: 150 perc- 80 dkg PICK Friss sertés darálthús
- 2 db tojás
- 10 dkg friss citromfű
- 1 citrom héja
- 1 kg paradicsomkonzerv
- 1 db vöröshagyma
- 15 dkg cukor
- 3 db szegfűbors
- 1 narancs héja és leve
- 1 kisebb fej káposzta
- 2 db lime
- só
- bors
Citromfüves húsgombóc narancsos paradicsommártással, pirított lime-os káposztával
Elkészítési idő: 150 percElkészítés:
A cukrot egy nagyobb edényben elkezdjük karamellizálni. Ha a karamell elkészült, rádobjuk a feldarabolt vöröshagymát meg a szegfűborsot, kicsit megfonnyasztjuk. Ráöntjük a narancs levét, aminek előzetesen lereszeltük a héját, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet is. Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a narancshéjat. Lassú tűzön, néha megkeverve, legalább 1 órán keresztül főzzük.
Amíg a mártás fő, elkészítjük a gombócokat. A darált húst elkeverjük a tojásokkal, a citrom héjával, finomra vágott citromfűvel, a sóval és a borssal. 4 db gombócot készítünk belőle. Előmelegített sütőben 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Közben a káposztát felvágjuk nagyon vékonyra. Nagyon forró (lehetőség szerint öntöttvas) serpenyőben egy csepp olajjal, több szakaszban hirtelen megpirítjuk. Kis sóval ízesítjük. Egy lime héjával és levével összeforgatjuk az egészet.
Közben a megfőtt mártást leturmixoljuk, ha kell, még sózzuk.
A tányérra helyezünk a krémből 2-3 evőkanálnyit. Egy jó kupac káposztát teszünk rá, majd rárakjuk a gombócokat is. Végül frissen reszelt limehéjjal ízesítjük.
Vörös áfonyás sertés terrine csillagánizsos aszaltfüge-raguval, szalmaburgonyával
Elkészítési idő: 120 perc- 1 kg PICK Friss sertés darálthús
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 2 db tojás
- 2 tk. Garam masala fűszerkeverék
- 20 dkg aszalt füge
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 db csillagánizs
- 10 dkg cukor
- 50 dkg burgonya
- só
- bors
- étolaj a sütéshez
Vörös áfonyás sertés terrine csillagánizsos aszaltfüge-raguval, szalmaburgonyával
Elkészítési idő: 120 percElkészítés:
A darált húst összekeverjük az áfonyával, a fűszerkeverékkel, ízlés szerinti sóval, borssal és a tojásokkal. (Ha nem vagyunk biztosak magunkban, egy kis darabot kiveszünk, és forró serpenyőben megsütjük, úgy megkóstolhatjuk). A keveréket terrine formába vagy őzgerincformába helyezzük, szépen eloszlatjuk, lenyomkodjuk. (Ha nem teflon vagy kerámia a formánk, érdemes zsírpapírral kibélelni). A tetejét sütőpapírral szorosan lefedjük,, majd körbetekerjük legalább kétszer alufóliával jó szorosan, hogy sehol ne legyen rajta rés. Tepsibe helyezzük, majd felöntjük forrásban lévő vízzel legalább a forma feléig. 120 fokos sütőben 70 percig sütjük.
Miközben a hús sül, elkészítjük a köreteket. A burgonyát meghámozzuk, gyalun vékonyan leszeleteljük, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. Bő hideg vízbe áztatjuk legalább 30 percre, és közben egyszer vizet is cserélünk rajta.
A cukrot karamellizáljuk lassú tűzön, kevergetés nélkül. Ha elkészült a karamell, rátesszük a durvára felvágott fügét és a csillagánizst, párszor megkeverjük, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, hogy a bor elpárologjon, majd 2 dl vízzel felöntve puhára főzzük a fügét. Ha még nem találjuk jónak, még egy kevés vízzel felönthetjük. Botmixerrel pürésítjük, sűrűbb lekvár állagú mártást kell kapnunk.
Ha lejár a 70 perc, kikapcsoljuk a sütőt, kivesszük a formát, és 10 percig még hagyjuk pihenni.
Amíg a hús pihen, elkezdjük melegíteni az olajat, közben leszűrjük a burgonyát, jól lecsöpögtetjük, majd konyharuhára terítjük, és a lehető legszárazabbra töröljük. Ha ez sikerült, egy tálat, benne egy szűrővel odakészítünk az olaj mellé. Amint az olajunk elég forró, egy maréknyi burgonyát szórunk bele, és egy csipesszel megkeverjük.Bb. 30 másodperc alatt elkészül, ezután a szűrőbe tesszük, majd ezt addig csináljuk, míg az összes burgonya el nem fogy.
A húst kivesszük a formából, ujjnyi vastagon felszeleteljük, forró serpenyőben oldalanként 20-20 másodperc alatt megpirítjuk.
Tálalásnál 2 szeletet a tányérra helyezünk, rákanalazunk a fügeraguból, majd egy marék burgonyát helyezünk a tetejére.
- 80 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 kg sütőtök
- 5 dkg gyömbér
- 1 narancs
- balzsamecet
- 1 ek. tökmag
Gyömbéres húsgolyók, sütőtökkel
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
A darált húst, a tojással, a reszelt gyömbér 2/3-ával, a narancs héjával és sóval összegyúrjuk, és félretesszük.
A tököt megpucoljuk, kimagozzuk. A tök 1/3-adát félretesszük, a másik felét sütőben 220 fokon 30 perc alatt puhára sütjük. A narancs levének felét összekeverjük, balzsamecettel, és a maradék reszelt gyömbérrel. Ebbe forgatjuk bele a maradék legyalult tököt. Ha a tök megsült, akkor a maradék narancslével leturmixoljuk, míg selymes krémet nem kapunk.
A tökmagot, száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd összetörjük.
A darált húsból kicsi golyókat formázunk, és forró serpenyőben kisütjük őket.
A tányérba szedünk egy kanál krémet, ráhalmozzuk a tök salátát, és mellé rakjuk a kisült golyókat.
- 60 dkg karaj
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 5 dkg zellergumó
- 1 citrom
- 1 babérlevél
- 1 tk. capri bogyó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek. mustár
- 2 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tej
- 6 db zsemle (ha szikkadt, az még jobb)
- 50 g vaj
Eszterházy szelet, savanyított zöldségekkel, zsemlegombóccal
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A karaj szeleteket forró serpenyőben hirtelen megpirítjuk. A fennmaradt zsiradékon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, felöntjük a fehérborral. Belerakjuk a mustárt, a capri bogyót, a babérlevelet majd visszaforraljuk kb. a felére. Végén a 2 dl tejszínt is beleöntjük, és kevés citromlével még ízesítjük.
A répákat és a zellert nagyon vékony csíkokra (julienne-re) szeleteljük, kevés sóval és citromlével összeforgatjuk.
A zsemléket felkockázzuk 180 fokos sütőben 10 percig még szikkasztjuk, majd összeforgatjuk a langyos vajas tejjel, a tojással, és a finomra vágott petrezselyemmel, és sóval ízesítjük. Majd 5-6 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. Ezt követően gyöngyöző sós vízben 15 perc alatt készre főzzük.
Tálalás előtt a húsokat átmelegítjük a kész mártásban, majd tányérra tesszük, mellé rakjuk a zsemlegombócokat, és a tetejére halmozzuk a zöldség salátát.
- 40 dkg lapocka gulyáshús
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- petrezselyem
- 6 db tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- 150 g vaj
- 200 g liszt
- 2 ek. tej
Húsos-gombás pite, citromos petrezselymes tejföllel
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon lepirítjuk. Majd hozzáadjuk a húst a feldarabolt gombát és a kakukkfüvet, sóval, borssal ízesítjük, és puhára pároljuk.
Amíg a hús elkészül, megcsináljuk a pite tésztát. Először a vajat összegyúrjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a hideg tejet, és egy tojás sárgáját. Kevés sóval ízesítjük. Majd 20 percre folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Ha ez letelt a tésztát 2 mm-esre nyújtjuk, és 22 cm-es piteformába helyezzük, aminek belsejébe zsírpapírt helyezünk és babot, lencsét, vagy rizst öntünk bele színig. (Erre azért van szükség, mert, így nem fog felpúposodni a tészta közepe, szép egyenletes pitét fogunk kapni) 180 fokra előmelegített sütőben, így súlyozva sütjük 10 percig, majd súly nélkül 10-15 percig.
Közben befejezzük a tölteléket. A kész húsos raguhoz keverjük a maradék 5 egész tojást, a sajtot és a tejszínt. Ha kell, utána ízesítünk egy kis sóval. Ezt a kész tölteléket a tésztába öntjük, és míg kb. 30 percig sütjük még szép barna lesz.
Tálalás előtt, egy kicsit hűlni hagyjuk, a tejfölt pedig kikeverjük a citromhéjjal, és a frissen vágott petrezselyemmel.
- 60 dkg darált hús
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 szál zellerzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 2 doboz paradicsom konzerv
- kakukkfű
- őrölt bors
- só
- oregánó
- 4 db közepes cukkini
- 1 citrom
Bolognai ragu, cukkini spagettivel
Elkészítési idő: 60 percElkészítés:
A feldarabolt vöröshagymát kevés Olíva olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt répákat, a feldarabolt zellert, a fűszereket, majd a fokhagymát. Kellemesen megpirítjuk a zöldségeket, végül a darált húst is, majd ha az is megtörtént, a paradicsom konzervekkel még legalább 30 percig lassan, néha megkeverve rotyogtatjuk. Ízlés szerint cukorral még ízesítjük.
Közben elkészítjük a köretet. A cukkinit megmossuk, késsel, vagy gyaluval hosszú csíkokat vágunk belőle. Kicsit megsózzuk, 5 percre állni hagyjuk, majd enyhén kinyomkodjuk belőle a vizet. Végül kis citromlével ízesítjük.
A cukkini spagettit végül feltekerjük, és rákanalazzuk a bolognai ragut. Ízlés szerint akár kis reszelt sajttal tálaljuk.
- 1 kg PICK Friss hús kockázott sertéslapocka vagy sertéscomb
- 10 g friss koriander, finomra vágva
- 2 szál újhagyma, felvágva
- 10 g petrezselyem, finomra vágva
- 1 narancs héja, reszelve
- 1 narancs leve
- 1 dl olívaolaj
- 2 tk só
A nyárshoz
- 1 db cukkini, felkarikázva
- 2 nagyobb portobello gomba, nagyobb kockákra vágva
- ½ db sárga színű kaliforniai paprika, kockázva
A körethez
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 db nagyobb paradicsom, szeletelve
- 1 fej lilahagyma, felaprítva
- ½ sárga színű kaliforniai paprika, kockázva
- ½ pritamin paprika, kockázva
- 1 dl olívaolaj
- 2 cső kukorica
- 2 kk vaj
Chimichurris sertésnyárs
Elkészítési idő: 80 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a hússzeleteket. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, elkészítjük a nyársakat. A zöldségeket megforgatjuk a húspácban, és feltűzzük a hozzávalókat: egy kocka húst mindig egy darab zöldség követ. A sütő grillfokozatán 200 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük a húst.
A kukoricákat egy serpenyőben forró vajon megpirítjuk, folyamatosan forgatva, hogy minden oldala megbarnuljon kicsit.
A salátához összekeverjük a maradék hozzávalókat.
- 1 kg PICK Friss hús sertéskaraj
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk. törött bors
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 15 g friss petrezselyem, finomra vágva
- 1 tk. pirospaprika
- 2 dl barnasör
- 4 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 2 tk. barnacukor
- 2 tk. só
A körethez
- 500 g zöldspárga
- 1 fej friss fokhagyma
- 40 dkg újburgonya
Sörös sertéskaraj spárgával és újburgonyával
Elkészítési idő: 70 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a hússzeleteket. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, összeállítjuk a tepsi tartalmát.
A burgonyát beírdaljuk, a spárgákat megpucoljuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük vagy egyben megfelezzük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, ráhelyezzük a hússzeleteket, köréjük szórjuk a zöldségeket, és az egészet meglocsoljuk a maradék páccal.
180 fokra előmelegített sütőben 25 percig alufóliával letakarva, majd további 20 percig alufólia nélkül sütjük.
- 1 kg PICK Friss hús sertés oldalas
- 2 ek. szójaszósz
- 2 ek. almaecet
- 1 ek. méz
- 2 ek. ketchup
- 2 tk. barna cukor
- 2 tk. mustár
A körethez
- friss kenyér
- friss zöldség
Grillezett császárszelet ragacsos pácban érlelve
Elkészítési idő: 20 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a hússzeleteket. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, grillrácson ropogósra sütjük.
Tipp a körethez: ha magunk készítjük a kenyeret, osszuk gombócokra, majd lapogassuk ki és süssük meg faszén felett a lenyénykenyereket is!
- 1 kg PICK Friss hús sertés oldalas
- 1 dl édes chili szósz
- 2 tk. csípős pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 20 g gyömbér, finomra vágva
- 15 g petrezselyem, finomra vágva
A körethez
- 2 db cukkini, negyedelve
- 1 db padlizsán, felkarikázva
- 30 dkg barna csiperke gomba kalapja
- 4 db paradicsom, egészben
- 4 db kisebb vöröshagyma, egészben
Grillezett chilis császár
Elkészítési idő: 120 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a hússzeleteket. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, grillrácson megsütjük.
A zöldségeket a maradék pácban megforgatjuk, szintén grillrácson megsütjük.
- 1 kg PICK Friss hús kockázott sertéslapocka
- 4 ek. ananászlé
- 30 gyömbér, finomra vágva
- ½ tk. őrölt csillagánizs
- 1 tk. őrölt koriander
- 1 ek. olívaolaj
- ½ tk. chili pehely
A nyárshoz
- 1 db ananász konzerv
A körethez
- 2 dl jázmin rizs
- 3 dl víz
Ananászos sertésnyárs jázminrizzsel
Elkészítési idő: 40 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a húst. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, elkészítjük a nyársakat: egy kocka húst mindig egy kocka ananász követ. Serpenyőben kevés olajon aranyszínűre pirítjuk.
A nyársakat natúr főtt rizzsel tálaljuk: a megtisztított rizst 15 perc alatt puhára főzzük a vízben.
- 1 kg PICK Friss hús kockázott sertéslapocka
- 1 dl joghurt
- 2 tk. citromlé
- 15 g friss koriander, finomra vágva
- 1 tk. cayenne bors
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 tk. őrölt bors
- 2 tk. só
A nyárshoz
- 1 db piros kaliforniai paprika, felkockázva
- 1 db zöld kaliforniai paprika, felkockázva
- 15 dkg szeletelt, aszalt paradicsom
- 1 fej lilahagyma, cikkekre vágva
A körethez
- 2 dl rizs
- 3 dl víz
Joghurtos-zöldséges sertésnyárs
Elkészítési idő: 50 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a húst. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, elkészítjük a nyársakat: egy kocka húst mindig egy darab zöldség követ. Grillsütőben 30 perc alatt puhára sütjük.
A nyársakat natúr főtt rizzsel tálaljuk: a megtisztított rizst 15 perc alatt puhára főzzük a vízben.
- 1 kg PICK Friss hús szeletelt sertéstarja
- 1 ek. olivaolaj
- 1 ek. vörösborecet
- 2 ek. barnacukor
- 1 ek. füstölt pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 ek. mustár
- ½ tk. kakaó
- 1 tk só
A körethez
- 2 db közepes padlizsán, felszeletelve
- 60 dkg burgonya, felezve vagy negyedelve
- 1 dl napraforgó olaj
- 3 kk. só
Sertéstarja füstös-mustáros pácban, sült zöldségekkel
Elkészítési idő: 50 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a hússzeleteket. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, airfryerben készre sütjük.
A körethez az olajat és a sót összekeverjük, a keverékben megforgatjuk a zöldségeket, majd szintén airfryerben aranybarnára sütjük.
- 1 kg PICK Friss hús szeletelt sertéstarja
- 30 g gyömbér, finomra vágva/reszelve
- 1 dl szójaszósz
- 1 ek. méz
- 2 szál újhagyma, felvágva
- 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 tk. só
A körethez
- 2 db közepes cukkini, hosszában felszeletelve
- 40 dkg salottahagyma
- 1 cs frisssaláta-keverék, megmosva
- 0,5-1 dl földimogyoró olaj
Mézes gyömbéres sertéstarja salátával
Elkészítési idő: 45 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, majd beleforgatjuk a hússzeleteket. Legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, megsütjük. Grillrácson pirosra sütjük.
A körethez a cukkiniszeleteket vékonyan megkenjük a földimogyoró olajjal és a salottahagymákkal együtt a grillrácson barnára sütjük.
A köretet a tányéron állítjuk össze: alulra kerül a salátakeverék, erre a grillezett zöldségek. Végül az egészet meglocsoljuk egy kevés földimogyoró olajjal.
- 500 g hámozott paradicsom konzerv
- 10 dkg cukor
- 25 dkg kockázott bacon
- 2 fej vöröshagyma
- balzsamecet (ízlés szerint)
- 2 db babérlevél
A húshoz és a salátához
- 1 kg oldalas
- 1 fej közepes fejes káposzta
- 2 db répa
- 1 csomó újhagyma
- 200 g majonéz
- fél citrom leve
A pitához
- 175 ml víz
- fél ek méz
- fél tasak instant élesztő
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
bbq oldalas, coleslaw salátával és házi pitával
Elkészítési idő: 3 óraElkészítés:
A káposztát lereszeljük, vagy vékonyan felszeleteljük (miután a külső leveleit és torzsáját eltávolítottuk), a répát is lereszeljük és összekeverjük a káposztával. Enyhén megsózzuk, összekeverjük és félretesszük.
Elkészítjük a bbq szószt. A bacon kockát kipirítjuk, majd a zsírján a cukrot megkaramellizáljuk, hozzádjuk a felszeletelt vöröshagymát és a babérlevelet és megpirítjuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, majd 1-2 órán keresztül néha megkeverve lassan főzzük.
Közben a káposztát finoman kinyomkodjuk ( a leve nem fog kelleni), beleforgatjuk a felkarikázott újhagymát, a majonézt, és a citromlevet. Kicsi cukorral, és ha szükséges sóval ízesítjük. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Egy sűrű sötétbordó mártást kell kapnunk. Ízesítjük még balzsamecettel és ha kell még cukorral. Félretesszük hülni. Amint egy picit meghült. A feldarabolt enyhén megsózott oldalasra kenjük, amit előmelegítetett 180 fokos sütőben lefedve 2 órát sütünk, majd kivesszük újra megkenjük a mártással és még fél órára visszarakjuk. (nem baj ha marad a szószból, hűtőben akár egy hétig is eláll, és bármilyen húshoz kipróbálhatjuk, akár melegszendvics krémként is).
Elkészítjük a pitát. A vizet a mézet és az élesztőt összekeverjük. Majd dagasztókar segítségével beledolgozzuk a lisztet és a sót. 10 percig pihenni hagyjuk, majd 5-6 egyforma gombócot formázunk belőle amiket végül kerekre nyújtunk kb 1,5-2 cm vastagra, majd belisztezve 20 percig pihentetjük. Ahogy az oldalas kijött a sütőböl, 200 fokra melegítjük azt, és beleteszünk egy tepsit, hogy az is jól átforrósodjon. Erre a forró tepsire tesszük a kis karikáinkat. Ne menjünk messzire, mert nagyon hamar elkészül, amint gömbölyűek lesznek, utána még 2 percig sütjük, és máris készen vannak.
Tálalásnál egy jó kupac salátát teszünk a tányérra, mellé helyezzük az elkészült oldalast, és a pitát egészben vagy feldarabolva mellé tesszük. Vagy ha akarjuk, akár be is tölthetjük a pitába, miután a húst lefejtettük a csontról.
- 1 kg PICK Friss hús sertéskaraj szalonnában
- 1 dl paradicsompüré
- 2 tk. barnacukor
- 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 tk. kakukkfű
- 1 tk. oregano
- 1 tk. majoranna
- ½ dl olívaolaj
- 2 tk. só
A körethez
- 50 dkg burgonya, felkockázva
- 30 dkg sárgarépa, felkockázva
- 20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
Mediterrán egybesült karaj
Elkészítési idő: 75 percElkészítés:
A páchoz összekeverjük az alapanyagokat, beleforgatjuk a húst, amit aztán egy kizsírozott tepsibe rakunk.
A burgonyát és a sárgarépát a hús köré szórjuk, a maradék páccal leöntjük, majd legalább két órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük: hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A tepsit sütés előtt nagyjából két órával kivesszük a hűtőből, és amikor már szobahőmérsékletűre melegedett, akkor előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 40 perc alatt pirosra sütjük.
A brokkoli rózsákat leforrázzuk, a hús és a zöldség mellé kínáljuk.
- fél kg darálthús
- 30 dkg rizs
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csomó kapor
- só
nyári töltött káposzta
Elkészítési idő: 1 óraElkészítés:
A rizst olajon lepirítjuk, sózzuk és dupla mennyiségű forró vízzel készre pároljuk, kb 10 perc.
A vöröshagymát apróra vágjuk, üvegesre pároljuk hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát, azzal együtt is pirítjuk még 1 percig. Utána hozzáadjuk a darálthúst, kb 10 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk és meghintjük finomra vágott kapor felével. Még 10 percig pároljuk, amíg elkészül.
Közben enyhén sós vizet forralunk, és a lelevelezett káposzta leveleket leforrázzuk benne, kb 1,5- 2 perc alatt, majd hideg (vagy akár jeges vízbe tesszük őket). A forrázó léből fél litert félreteszünk.
A kész darálthúst, a rizzsel, 3-4 ek tejföllel összekeverjük és a maradék kaporral összekeverjük, majd a letörölgetett káposztalevelekbe töltjük.
Tálalás elött a félretett káposzta forrázó vizet gyönygözésig hevítjük, és 2-3 perc alatt lefedve visszamelegítjük a töltelékeket. Tálalásnál tejföllel, és ha van még, kaporral tálaljuk.
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás (lekenéshez)
A tarjához
- 60 dkg tarja 220 fok sütő 20 perc fólia nélkül
- 1 ek méz
- 2 ek mustár (ízlés szerint, lehet magos vagy dijoni is) törött bors
A salátához
- 3 db lilahagyma
- 0,5 dl balzsamecet
- 1 ek olívalolaj
mézes mustáros tarja, házi buciban, savanyított lila hagymával
Elkészítési idő: 2 óraElkészítés:
A salátával kezdünk. A megtisztított lilahagymákat vékonyan felszeleteljük. Sóval balzsamecettel és az olívaolajjal jól összeforgatjuk és hűtőbe tesszük.
A bucihoz a tejet a cukorral és a vajjal meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A robotgép edényébe mérjük a lisztet és megsózzuk. Majd ha az élesztő felfutott azt is beleöntjük és egynemű tésztává dagasztjuk. 30-40 percig pihentetjük.
Közben a mézet, a mustárt, a törött borsot összekeverjük, és az enyhén sózott tarja szeleteket alaposan bekenjük vele, félretesszük és szobahőn pihentetjük.
A tésztánk a duplájára dagadt, enyhén lisztezett felületre rakjuk, és 5-6 egyforma golyót formázunk belőle. Zsírpapírral bevont tepsire helyezzük, ahogy lehet egymástól minél messzebbre, majd konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Azután a kikevert tojással lekenjük és 200 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ahogy a buci elkészült, a sütőt 220 fokra tekerjük, és 20 perc alatt készre sütjük benne a tarja szeleteket, vagy akár grillen is elkészíthejtük, akkor oldalanként 5-5 percig süssük.
A buci amíg a tarja elkészül tökéletesen kihült, kettévágjuk, ízlés szerint megkenjük majonézzel, vagy ketchuppal, vagy akár mindkettővel. Beleteszünk 1-1 tarja szeletet, és ráhalmozzuk a hagyma salátát.
A finom falatok még jobban esnek, ha minőségi alapanyagból készülnek.
A PICK prémium termékei az alábbi 3 pilléren alapuló magas hozzáadott
értéknek köszönhetően mindig tudatos választást jelentenek.
A hús GMO-mentes termelésben felhasználható takarmánnyal etetett állattól származik.